2024. április 26.

A plébániai alapítólevelekben egyek közt olvashatunk arról, hogy Lipthay Julianna, a neves szécsénkei család tagja az 1797. aug. 12-én kelt végrendeletében 50 forintot hagyott a szécsénkei kálváriának rendben tartására. A második világháború után… bozót nőtte be. Néhány éve az önkormányzat támogatásával kitisztították a három kereszt környékét, s a faluból elszármazott Deák László vállalkozó felújította Krisztus és a két lator keresztjét. Az egyenes szárvégű barnás fakeresztek így tovább őrzik e hely emlékét.

Kezdetben nagyböjtben, keresztjáró napokon rendszeresen felkeresték a kálváriát, de megálltak itt búzaszentelőkor is. Feltámadáskor a templomi körmenet ide is kijött a pappal együtt. A feltámadt Krisztus szoborral megkerülték a kereszteket, majd visszamentek a templomba. (Naszvadiné Hornyák Rozália, 1924) A második világháború után a szokás elmaradt.

TelepülésIpolyszécsényke, Szécsényke [Sečianky]
Pontos helyszín, címa templomtól 400 méterre a földút mellett a falu határában
Készítés céljának ismert okaismeretlen
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában III., Lilium Aurum 2011, 103-104. oldal * Pathó Marianna, Ipolynyék
Kálvária
Kálvária