2024. április 20.

A hajdani uradalmi központ plébániája már igen korán a 14. században fennállott. A mai plébániaépület régebbi alapokon épült a 19. század első felében, klasszicista stílusban. A kétszárnyas, földszintes épület előtt, nyitott oszlopos tornác áll. Középső háromszögtimpanonban végződő főbejárata felett az utolsó javítás évszáma -1976 – olasható. Sajnos az egykor szebb napokat megélő műemlék épület, mára katasztrofális állapotba került. Gyom és bozót teszi szinte láthatatlanná azt a plébániát, ahol valamikor sok-sok kiváló lelkész működött. …például Fischer Ágoston (1863-1918), a tudós teológus és az egyházi író, aki 1890-ben került ide, s nyomban több ájtatos társulatot alapított, rendszeresen publikált a Katolikus Hitvédelmi folyóiratban… a község szülötte Kisfaludy Liptay Antal (1802-1870) teológiai doktor, püspök és esztergomi kanonok, vagy a szécsénkei Lipthayaknál nevelősködő Moyses István (1797-1864) teológus, a későbbi besztercebányai püspök. A sors fintora, hogy Szécsénke plébániáját épp a besztercebányai püspökség szüntette meg.
A plébánia épülete jelenleg a község tulajdonában van.

TelepülésIpolyszécsényke, Szécsényke [Sečianky]
Pontos helyszín, címFő út 70. h.sz.
Készítés időpontja19. század első fele
Készíttető nevekatolikus egyházközség
Felirat1976
Gondozását felügyeliközség
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában III., Lilium Aurum 2011, 96. oldal * Pathó Marianna, Ipolynyék
Plébánia
Plébánia