Kálvária szoborcsoport

A szoborcsoportot 1739-ben a Krasznikvajdai Szent-Imrey család állíttatta hálából, hogy az 1738-as pestisjárványnak a családból senki sem esett áldozatául. Erre utal a talapzaton álló felirat is. A közel 300 év alatt a szobrok mindvégig eredeti helyükön, a malomkertben maradtak. Mária és Szent János alakja mára már teljesen elpusztult. Felújítására a közelben lévő gőzmalom felújítása apropóján került sor, 2014-ben. Szűz Mária és Szent János szobrainak elkészítését, a szoborcsoport talapzatának és keresztjének felújítását Lukács János, szepsi szobrászművész végezte.
A szobrok talpazatán lévő feliratok eredetiek. Érdekességük, hogy az egyik feliratban, római számokkal, kódolva benne van a készítés időpontja.

TelepülésBuzita [Buzica]
GPS48.533355, 21.078954
Pontos helyszín, címA falu keleti utcájának közepén, a felújított gőzmalom épületének kertjében található.
Készíttető neveKrasznikvajdai Szent-Imrey család
LétrehozóLukács János, szepsi szobrászművész (felújítás)
Készítés céljának ismert okaHálából, hogy az 1738-as pestisjárványnak a családból senki sem esett áldozatául.
FeliratGörcs MIrIgyet / KIKerÜLVén / áLDoztUL / tette Soha / SzŰnő háLáVI / bUzgóságUnK // Porba hajlunk / Te Előtted / Dicsőítve imádunk / Szégyenülve / Kis hitünKért / De megtartott / életünkért / ajándékod / csudályuk. // Krasznik / Vajdai / Szent Imrey / és Selyebi / Tiszta Anna // Állíttatta és felújíttatta / a / Szent-Imrey család / 1739 és 2014