Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. július 25.

Buzitai malom

Buzitai malom

Buzita figyelemre méltó építménye a malom. Eredetileg a Krasznikvajdai Szentimrey család 1811-ben felépített magtára volt. 1920-ban Máthé Károly vette meg, s 1922-ben gőzmalommá alakította át, melynek motorját először fa-, majd széntüzelés hajtotta. A malom gépi berendezését a kassai Polednyák Károly cég készítette. Teljesítménye óránként 4 q volt. Őröltek itt jó minőségű gabonát és darát egészen 1953-ig. Ezután az állami gazdaság raktározási céljaira, és szemes takarmány darálójaként szolgált. 1990-ben a leélt épületet eredeti tulajdonosai visszakapták.
A felújított malmot 2014. szeptember 15-én adták át. Az ünnepség a felújított Kálvária szoborcsoport megáldásával és megszentelésével kezdődött. A felújított malom ünnepélyes átadása a Buzitai Citerazenekarának és a Buzitai Alapiskola citerazenekarának a fellépésével kezdődött. A citerások játéka után a malom épületének megvásárlását és felújítását biztosító pályázat bemutatása következett. A projekt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül a „Nemzetközi oktatási hálózat kialakítása a kis- és közép vállalkozók megsegítésére” keretében valósult meg. A projektben a vezető partner szerepét a vidék és területfejlesztést elősegítő „VITEA Alapítvány” töltötte be Miskolcról, Magyarországról. A Szlovákiai partner Buzita szomszéd települése, Reste község volt. A felújítás tervezőmérnöke Kovács Dezső mérnök volt. A felújítási munkálatokat a szepsi KISS építkezési cég kivitelezte.
A projektból eredően a malomban továbbképző központot működtetnek. Így tölti be azt a küldetését, amit évszázadokon keresztül megtartott: a kommunikációt, a kereskedelmet, a nyitottabb gazdasági kapcsolatrendszer esélyeit vitte el az emberekhez. Ezen kívül kulturális célokat is szolgál.
A malom megáldását és megszentelését Dr. Száraz János katolikus plébános végezte. A szalagot a Máthé család képviseletében, Szabó Bartko, szül. Máthé Katalin vágta el, unokája Kamenicky Bernadett segítségével.

A készítés időpontja 1922-1923. Ekkor lett létesítve abban a régi kőfalú magtárban a malom, ráépítve a fából készült legfelső rész. A készítő Máthé Károly. Most is azon a telken lakik az unokája, Máthé Katalin.
Információ: Vármegyei Szociográfiák VII. rész. Abaúj-Torna vármegye. Kiadva 1939. Előszót írták: krasznik-vajdai Szent-Imrey Pál Abaúj-Torna vármegye alispánja és Pohl. Sándor dr. Kassa thj. szab. kir. város polgármestere, mely szerint Máthé Károly szül. 1881. Somodiban (Drienovec), a géplakatosipart tanulta ki. 20 évig volt Zsarnócon uradalmi gépész és ispán, ezért ott született mind a 6 fiúgyereke, akik közül biztosan hárman a malomban dolgoztak, mint molnárok. Ez a Szent Imrey család régi. A forrás szerint ennek a családnak a birtokába került a település amely ma a Krasznokvajda (M.O.), nevet viseli, amely a török portyázó csapatok miatt 1635 körül elnéptelenedett, majd újra benépesült.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésBuzita [Buzica]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.533391, 21.079057
Készítés időpontja1922-1923
Készíttető neveMáthé Károly
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okagabonaőrlés
FeliratFUNDATA 1811 RENOVATA 2014
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.obecbuzica.sk/-muemlekek *** Mohňanský József, Felvidék.ma *** Információ Vármegyei Szociográfiák VII,rész. Abaúj-Torna vármegye. Kiadva 1939. előszót írták: krasznik-vajdai SZENT-IMREY PÁL Abaúj-Torna vármegye alispánja és Pohl. Sándor dr. Kassa thj. szab. kir. város polgármestere.
Rövid URL
ID10093
Módosítás dátuma2020. július 10.
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom
Buzitai malom

Hibát talált?

Üzenőfal