Fegyverneki katolikus kápolna

A Katolikus Kápolnát, az 1947-ben megszüntetett magyar katolikus iskolát is magába ölelő Katolikus Házat Pogonyi Tibor pasztorációs szolgálata alatt szentelte föl Dr. Drahos János esztergomi érseki általános helytartó 1943-ban. Az azon időkben tevékenykedő Katolikus Lányok Szövetségének (Kalász) ma is élő tagjainak tanúsága szerint a Katolikus Ház a Magyarok Nagyasszonya/Patrona Hungarica/ tiszteletére lett felszentelve. Az esztergomi Prímási Levéltár az 1943. évet nyilvántartó Indexkönyve a tárgybeli fölszentelésre nem tartalmaz bejegyzést. Az érintett levéltár alkalmazottainak szóbeli tanúsága szerint e felszentelésről alapító okirat eredetileg nem íródott ill. nem maradt fönn. A kápolná harangját Novotny Antal öntötte Páduai Szent Antal tiszteletére 1907-ben Temesvárott. Eredeti helye a Gergely és Csábi porták közötti harangláb volt.

TelepülésKétfegyvernek, Fegyvernek [Zbrojníky]
Pontos helyszín, címFelsőfegyvernek hsz.170 (Horné Zbrojníky 170)