Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. június 13.

Erzsébet királyné szobra

Erzsébet királyné szobra

„Boldog emlékű Erzsébet királyné emlékére a szeretet, az ország minden részén egymásután állítja a szobrokat. Eperjesen október 27-én leplezték le szép ünnepélylyel a Stróbl Alajos által készített bronz mellszobrot, mely gránit alapon áll. Az Eperjes szépítését előmozdító egyesület állította a tüzér-kaszárnya előtt levő parkban. Ghillány József egyesületi elnök beszédet mondott, mely után Podhorányi Bálint polgármester a szobrot a város őrizetébe átvette. Végül az egész közönség a Szózatot énekelte. A szoborra sok díszes koszorút helyeztek.” (Vasárnapi Ujság 1901. november 3. 716. old.)
A korának egyik legszebb asszonyaként ünnepelt császárné 1895 nyarán járt Eperjesen. Az 1898-ban bekövetkezett tragikus halála után a város vezetősége úgy döntött, hogy szoborral állít emléket a jóságos császárnénak.
A hetven centiméteres alkotást Stróbl Alajos készítette és 1901-től volt a város büszkesége. Az Osztrák-Magyar Birodalom kettészakadása, illetve a független Csehszlovák Köztársaság 1918-as megalakulásakor azonban eltávolították eredeti helyéről és nem sokkal később egy baltával is megrongálták.
Az elveszettnek hitt szobrot megtalálták, erősen megrongálva, fejéről a koronát is ellopták, arcán csákány nyomaival, a szobor a helyi múzeum raktárából került elő. A város polgármestere felkarolta a restaurálás és az újraavatás ügyét. 2010. szeptember 16-án újra köztérre helyezték a szépen felújított szobrot. Sajnos a korona nem került vissza a szoborra, és a talapzaton a királyné neve helyett csak a Sissi becenév olvasható.
A szobor helyreállítását Vjaceslav Bobak restaurátor végezte.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésEperjes [Prešov]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.997485, 21.240401
Pontos helyszín, címFlórián utca - Floriánova ulica
Készítés időpontja1901
Készíttető neveEperjes szépítését előmozdító egyesület
LétrehozóStróbl Alajos szobrász
Készítés céljának ismert okaErzsébet királyné emlékére
FeliratSISSI
Gondozását felügyeli-
Forrásinformációkhttps://www.kozterkep.hu/~/12447/Erzsebet_kiralyne_Eperjes_2010.html * http://www.erzsebetszobor.eoldal.hu/cikkek/szobortortenetek/szlovakia---slovakia/eperjes.html
Rövid URL
ID10737
Módosítás dátuma2016. február 3.
Erzsébet királyné szobra
Erzsébet királyné szobra
Erzsébet királyné szobra
Erzsébet királyné szobra
Erzsébet királyné szobra
Erzsébet királyné szobra
Erzsébet királyné szobra
Erzsébet királyné szobra

Hibát talált?

Üzenőfal