Erzsébet királyné szobra

„Boldog emlékű Erzsébet királyné emlékére a szeretet, az ország minden részén egymásután állítja a szobrokat. Eperjesen október 27-én leplezték le szép ünnepélylyel a Stróbl Alajos által készített bronz mellszobrot, mely gránit alapon áll. Az Eperjes szépítését előmozdító egyesület állította a tüzér-kaszárnya előtt levő parkban. Ghillány József egyesületi elnök beszédet mondott, mely után Podhorányi Bálint polgármester a szobrot a város őrizetébe átvette. Végül az egész közönség a Szózatot énekelte. A szoborra sok díszes koszorút helyeztek.” (Vasárnapi Ujság 1901. november 3. 716. old.)
A korának egyik legszebb asszonyaként ünnepelt császárné 1895 nyarán járt Eperjesen. Az 1898-ban bekövetkezett tragikus halála után a város vezetősége úgy döntött, hogy szoborral állít emléket a jóságos császárnénak.
A hetven centiméteres alkotást Stróbl Alajos készítette és 1901-től volt a város büszkesége. Az Osztrák-Magyar Birodalom kettészakadása, illetve a független Csehszlovák Köztársaság 1918-as megalakulásakor azonban eltávolították eredeti helyéről és nem sokkal később egy baltával is megrongálták.
Az elveszettnek hitt szobrot megtalálták, erősen megrongálva, fejéről a koronát is ellopták, arcán csákány nyomaival, a szobor a helyi múzeum raktárából került elő. A város polgármestere felkarolta a restaurálás és az újraavatás ügyét. 2010. szeptember 16-án újra köztérre helyezték a szépen felújított szobrot. Sajnos a korona nem került vissza a szoborra, és a talapzaton a királyné neve helyett csak a Sissi becenév olvasható.
A szobor helyreállítását Vjaceslav Bobak restaurátor végezte.

TelepülésEperjes [Prešov]