Emléktábla a deportált izsapi lakosság emlékére

1947-48-ban Izsap község magyar lakosságát is igyekeztek szülőföldjükről eltávolitani. 1947.január 15-én egy részüknek kézbesitették a deportálásra vonatkozó döntést. Az izsapiakat, 102 személyt (felnőttek, gyermekek) 1947. január 18-án, a gellértiekkel  együtt szállították Csehországba, kényszermunkára. Az otthon maradottakat Magyarországra szerették volna kitelepiteni. 36 családot jelöltek meg, hogy áttelepítsék Magyarországra. A meghurcoltatás emlékére 2012-ben, az Izsapi IQUS Polgári Társaság emléktáblát helyezett el az izsapi református templomnál.

TelepülésIzsap [Ižop]
Pontos helyszín, címNagymegyer - Izsap, Fő utca
Készíttető neveIzsapi IQPUS Polgári Társaság
LétrehozóÁcs Sándor
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás az izsapi deportált és kitelepített magyar lakosságnak
FeliratAz 1947-49 között / Csehországba deportált / izsapi lakosok / emlékére / 2012
ForrásinformációkVarga László: Amikor elindult a vonat, Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely, 2007