Az izsapi református templom

Izsap városrészben  történelmi források szerint 1297-ben állt a Szent Kelemen nevére szentelt templom. A templomot a reformáció kezdetén az új vallásra áttért lakosság használta. A falut a portyázó török csapatok a 16. század végén megsemmisítették. 1783-ban, a türelmi rendelet megjelenése után felélénkült a gyülekezet munkája, amit mint a nagymegyeri  egyházhoz tartozó  közösséget újítottak meg. Építettek maguknak egy toronynélküli templomot, felújíitották a régi parókia épületét, egy részét pedig iskolává alakították át. A mai formában a templomot a 19. század első felében építették újjá. Ez egy téglaalapú teremtemplom, közepén egyszerű kapukeret és boltozatkő. 1924-ben a  gyülekezet tornyot építtetett a templom elé. Ebben kezdetben nem voltak harangok, ezért ezt a faluban az ún. harangláb helyettesítette.

TelepülésIzsap [Ižop]
Pontos helyszín, címNagymegyer - Izsap, Fő utca 15