Emlékoszlop Gulyás Lajos tiszteletére

A templomkertben található emlékoszlopot Gulyás Lajosnak, az 1956-os forradalom mártírjának (1918-1957) tiszteletére emelték 2006-ban, aki 1942-ben itt kezdte lelkipásztori szolgálatát. Az 1956-os forradalomban való részvétele miatt halálra ítélték és kivégezték.
Az emlékoszlopon további három táblát helyeztek el:
– A gelléri 1848-49-es honvédeknek emlékére: a bogyai Pápai Dávid ifjú honvédnek, aki Ács alatt esett el 1849. augusztus 3-án, és az alsógelléri Varga István honvédnek, ki ellenséges lövés által esett el 1849. szeptember 13-án.
– A templom emeltetésének 300. évfordulójára, 2006-ban.
– A falu első írásos említésének 750. évfordulójára, 2008-ban.

TelepülésGellér [Holiare]
Pontos helyszín, címa református templom kertjében található
Készíttető nevegelléri és bogyai református társegyházközség
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratGULYÁS LAJOS / 1918. 2. 4. - 1957. 12. 31. / REF. LELKIPÁSZTOR / AZ 1956-OS / FORRADALOM / MÁRTÍRJA / AKI ITT KEZDTE / SZOLGÁLATÁT / 1942-BEN // "Istenem adj lehe- / tőséget a népemért / való szolgálatra" / G.L. // 1258 / GULIER / "ÁLDÁS, DICSŐSÉG / BÖLCSESSÉG ÉS HATALOM / A MI ISTENÜNKÉ" / JEL. 7. 12 / GELLÉR / 2008 // SZABADSÁGHARC / 1848/49 / PÁPAI DÁVID / BOGYA / "IFJÚ HONVÉD, KI A CSATA- / MEZŐN HULLOTT ÁCS ALATT" / 1849. 8. 3. / VARGA ISTVÁN / ALSÓGELLÉR / "... ELLENSÉGES LÖVÉS ÁLTAL" 1849. 9. 13. // A TEMPLOM EMELTETÉSÉNEK 300. ÉVFORDULÓJÁN EMELTE / A GELLÉRI ÉS BOGYAI TÁRSEGYHÁZKÖZSÉG 2006-BAN / bibliai idézet
Gondozását felügyeligelléri és bogyai református társegyházközség
Forrásinformációk-