Cházár András emlékszoba

Az 1990-ben alakult a Cházár András alapítvány Cházár András szülőházát felújította és katolikus templommá alakította át. A ház visszanyerte az utolsó átépítestől maradt formáját. A beomlott boltívekre új tetőszerkezet került sötétbarna tetőtakaróval. Az épület északi részén a tetőről egy kis harangtorony emelkedik, ívelt tetővel. Itt van elhelyezve az új harang. Így az egész épület egy kicsit takarja a hozzáépitett új kultúrház homlokzatát. A templom 1995-1997 között közadakozásból épült, bejáratánál 2007-ben emléktáblát avattak. 1995 szeptember 21-én Cházár András születésének 250. évfordulóján ünnepélyesen két új szürke márványból készített emléktáblát helyeztek el az oldalfal északi részén lévő ajtó bal oldalán, a Cházár András emlékszoba bejáratánál.

Élete:
Császár András (Jólész, 1745. jún. 5. – Rozsnyó, 1816. jan. 28.): ügyvéd, táblabíró, megyei főjegyző, jogi író, az elesettek, fogyatékosok szószólója, az első magyar gyógypedagógiai intézmény (a váci Siketek Nevelőháza, 1802) felállításának lelkes kezdeményezője. Számos (latin és német nyelvű) kiadott és kiadatlan jogi munka szerzője.

TelepülésJólész [Jovice]
Készíttető neveCházár András Alapítvány
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratCHÁZÁR ANDRÁS / EMLÉKSZOBA / PAMATNÁ IZBA // "NEPOČUJÚCIM SLUCH, / NEMÝM REČ PRINAVRÁTIL," / NA PAMIATKU 250. VÝROČIA NARODENIA / ANDREJA CHÁZÁRA / SEPTEMBER 1995 / VĎAČNÉ POKOLENIE // "KI SIKETEKET HALLÓVÁ, / A NÉMÁT SZÓLÓVÁ TETTE." / CHÁZÁR ANDRÁS / SZÜLETÉSÉNEK 250. ÉVFORDULÓJA EMLÉKÉRE / 1995. SZEPTEMBER / HÁLÁVAL AZ UTÓKOR
Gondozását felügyeliJólész Önkörmányzata
Forrásinformációka község honlapja / Borbély Sándor, Emlékkönyv a siketnémák váczi országos királyi intézete / Szoboravatás - Slávnostné odhaleníe sochy, 2008. 9. 27, Jólész – Jovice, Emlékfüzet - Pamätný zošit, Andreas Cházár Jólészi Polgári Társulás, 2009