Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. június 24.

A jólészi katolikus templom

A jólészi katolikus templom

Az 1990-ben alakult a Cházár András Alapítvány felújította és katolikus templommá alakította át a szülőházat. A ház visszanyerte az utolsó átépítestől maradt formáját. A beomlott boltívekre új tetőszerkezet került sötétbarna tetőtakaróval. Az épület északi részén a tetőről egy kis harangtorony emelkedik, ívelt tetővel. Itt van elhelyezve az új harang. Így az egész épület egy kicsit takarja a hozzáépitett új kultúrház homlokzatát.
A templom 1995-1997 között közadakozásból épült, bejáratánál 2007-ben emléktáblát avattak.

Élete:
Cházár András (Jólész, 1745. jún. 5.- Rozsnyó, 1816. jan. 28.): ügyvéd, táblabíró, megyei főjegyző, jogi író, az elesettek, fogyatékosok szószólója, az első magyar gyógypedagógiai intézmény (a váci Siketek Nevelőháza, 1802) felállításának lelkes kezdeményezője. Számos (latin és német nyelvű) kiadott és kiadatlan jogi munka szerzője,

Kategóriaépület, építmény
TelepülésJólész [Jovice]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.63163, 20.54798
Készítés időpontja1995-1997
Készíttető neveCházár András Alapítvány
LétrehozóTervezte: Rusznyák János építészmérnök. Építették: Gebe Szilveszter mérnök, Lendvai István mester és Jólész község katolikus polgárai.
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére
FeliratEz a templom 1995-1997 között közadakozásból épült, / Tervezte: Rusznyák János építészmérnök. / Építették: Gebe Szilveszter mérnök, / Lendvai István mester és / Jólész község katolikus polgárai. / Fölszentelték: Keszthelyi Ferenc, váci megyés püspök / és Eduárd Kojnok, rozsnyói püspök. / Állíttatta Vác Város Önkormányzata 2007. szeptember 22-én.
Forrásinformációka község honlapja
Rövid URL
ID7690
Módosítás dátuma2015. június 8.
A jólészi katolikus templom
A jólészi katolikus templom
A jólészi katolikus templom
A jólészi katolikus templom

Hibát talált?

Üzenőfal