Bittera Béla 1848/49-es honvéd főhadnagy sírja

Bittera András közbirtokos és Dömös Kata fia. Bél-Vatta, Pozsony m., 1825. ápr. 24., r. kat. Gimnáziumot végez. Uradalmi írnok Cseklészen. Nőtlen. Felesége 1858 – guthori Földes Franciska, meghalt Gútor, 1907.
1848. június elején önkéntes lesz a Pozsonyban alakuló 4. honvédzászlóaljnál. Az erdélyi harcok során őrmesterré léptetik elő. 1849. márc. (febr.16.) – hadnagy a 37. Máriássy gyalogezred 3. zászlóaljánál. Máj. 27. Bem altábornagy kitünteti a katonai érdemjel 3. osztályával. Jún. 13 (5.) – főhadnagy alakulatánál – mely ekkor már a 74. honvédzászlóalj – a IV. (bácskai) hadtestben.
A fegyverletétel után Aradról, mint besorozásra alkalmatlant elbocsátják. 1867-1878. Pozsony megye árvagyámja, később haláláig gútori birtokán gazdálkodik. † Gútor, Pozsony m., 1894. jan. 29.
Bittera Béla gondozott, léckerítéssel védett síremlékére a falu végén, a Somorjára vezető út mellett található temetőben lelhetünk rá.
A helyi magyarok a főhadnagy sírjánál tartanak ünnepi megemlékezést és koszorúzást március 15-én.

TelepülésGutor, Gútor [Hamuliakovo]
Készíttető neveBittera család
LétrehozóRumpelmayer, Pozsony
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
Felirathideghéthi / Bittera / Béla / érdemjellel földíszített / 1848 - 49, iki / honvéd főhadnagy / 1825 - 1894
gutor-bittera-bela-sirja-9
gutor-bittere-bela-sirja (1)