Barsbese református temploma

A faluban 1716-ban sikerül a helyi református híveknek felépíteniük a parókiát, ekkor kerül az egyház székhelye Besére, de ebben az időben templomuk még nem volt. Az ellenreformáció alatt az egyház meggyengül, tagjainak száma megfogyatkozik, Besét a pozbai egyházközséghez csatolják, s a mai napig is ennek leányegyházaként működik. 1793-ban három besei család a református egyháznak ajándékozza telkét a céllal, hogy templomot, tantermet és tanítói lakást építenek. A szűkös anyagiak miatt csak szerény tanteremre és tanítói lakásra futotta, s templom helyett imaház épült. Fontos év volt a hívők számára 1828, amikor a falu közepén egy fa haranglábat állítottak fel, s ennek a harangja hívta istentiszteletre a református közösség tagjait. 1895-ben ismét nagy terveket szőnek, új iskolát, tanítói lakást építeni a rossz állapotú régi, és templomot az imaház helyett, ám a templomépítés a magas költségek miatt ismét elmarad. 1928-ban, a fa harangláb felállításának 100. évfordulóján kerül sor a felújítására, de templomuk felépülésére a besei hívőknek még sokáig kellett várniuk. Az előkészületek már a 30-as években megkezdődtek, de csak 1963-ban épült fel a reformátusok temploma, akkor még torony nélkül, amit három év elteltével emeltek hozzá.

TelepülésBarsbese, Bese [Beša]
Pontos helyszín, címBarsbese 96. - Beša 96.