Az 1. világháborúban elesettek emlékműve

A református temetőben áll az I. világháborúban elesettek emlékműve (a hősök szobra), amelyet 1929-ben a nagykeszi énekkar emeltetett saját pénzéből és adományokból. Az emlékmű az ismert komáromi kőfaragó, Komáromi Viktor műve, a kovácsmunkákat (turul, koszorú, dekoráció, kovácsoltvas kerítés) komáromi műkovács, Török Antal végezte. A talapzaton 35 áldozat neve olvasható.

TelepülésNagykeszi [Veľké Kosihy]
Pontos helyszín, címNagykeszi református temető
Készíttető neveNagykeszi református énekkara
Létrehozókőfaragó: Komáromi Viktor / kovácsmunkák: Török Antal
Felirat1914 - 1918 / EZEN OSZLOP HIRDETI / NAGYKESZI KÖZSÉGBŐL BEVONULT / S A VILÁGHÁBORÚBAN ELESETT / ÉS OTT SZERZETT BETEGSÉGBEN / ELHUNYT KATONÁK EMLÉKÉT. / 5 név / IDEGENBEN ÉS ITTHON PIHENŐ PORAITOK / NYUGODJANAK BÉKÉBEN. EMLÉKETEK ÉL. / Komáromi V. / Komárom // 8 név / 1929 / EMELTETTE A NAGYKESZI-I REF. ÉNEKKAR / SAJÁT PÉNZTÁRÁBÓL / ÉS ADAKOZÁSBÓL. // 11 NÉV // 11 név