Az 1. és 2. világháború nagycétényi áldozatainak emlékműve

Nagycétényben 1993-ban állítottak emlékművet a huszadik századi háborúk helyi ádozatainak. Az emlékhely a templom előtti parkosított területen található. Az alkotás Nagy János szobrász nevéhez fűződik.

TelepülésNagycétény [Veľký Cetín]
Pontos helyszín, címTemplom utca - Kostolná ulica
Készíttető neveNagycétény község
LétrehozóNagy János, szobrász
Felirat„SORÁIG VÁRTUNK, S NEM JÖTTETEK! / IDEGEN FÖLDBEN PORLAD SZÍVETEK. / ELVESZTETEK MINT HULLÓ CSILLAGOK. / CSAK ISTEN TUDJA, HOL A SÍROTOK.“ I. VILÁGHÁBORÚ / ÁLDOZATAI: / MAGYAR ANTAL, MAGYAR KÁROLY, KISUCZKY JÁNOS, KISUCZKY MIHÁLY, JARUSKA ANDRÁS, JARUSKA MIHÁLY, MÉSZÁROS PÉTER, MÉSZÁROS VENDEL, BABCSÁNY FERENC, BOROVSZKY ISTVÁN, PRESINSZKY JÓZSEF, PRESINSZKY FERENC, PRESINSZKY ANDRÁS, PRESINSZKY LÖRINC, PRESINSZKY ANDRÁS, BALÁZSY JÓZSEF // RIBI JÁNOS, RIBI FERENC, KÓSA VENDEL, SZÖKE LAJOS, SZÖKE PÉTER, BORBÉLY PÁL, GÚGH ANDRÁS, KUSZI ANDRÁS, EGYÜD ANDRÁS, RAVASZ FERENC, SZOMOR VINCE, SZOMOR ANDRÁS, RÉCKAI ISTVÁN, BENYÁK ANDRÁS, BERKES JÁNOS, BERKES ANDRÁS, PRESINSZKY JÁNOS // II. VILÁGHÁBORÚ / ÁLDOZATAI: / JARUSKA IMRE, JARUSKA ISTVÁN, LŐRINC KÁLMÁN, BORBÉLY ANNA, BORBÉLY JÁNOS, BORBÉLY ISTVÁN, BORBÉLY ISTVÁN, BORBÉLY ANNIKA, MÉSZÁROS BÉLA, MÉSZÁROS VINCE, MÉSZÁROS FERENC, MENCSÍK FERENC, KOVÁCSIK JÁNOS, SZLÁDECSEK IMRE, GALGÓCZI FERENC, PRESINSZKY JÓZSEF, PRESINSZKY KÁLMÁN, Balázsy József, Rósa Kálmán // BENES ISTVÁN, KMETYO JENŐ, KMETYO GÉZA, KMETYO FERENC, KMETYO KÁLMÁN, RAVASZ TERIKE, JÓCSIK MIHÁLY, JÓCSIK JÓZSEF, NOSZAK JÁNOS, NOSZAK JÓZSEF, GREGOR ANDRÁS, SZOMOR VENDEL, SZOMOR LŐRINC, SZOMOR MIHÁLY, LÁZÁR JÓZSEF, LÁZÁR KÁROLY, SZÁRAZ FERIKE, SZÁRAZ BÉLUSKA // RIBI JÁNOS, BERKES PÁL, EGYÜD JÁNOS, FEREI LAJOS, VARGA IMRE, VARGA JÁNOS, VARGA JÓZSEF, VARGA MIHÁLY, SIMKÓ JÓZSEF, RAVASZ LAJOS, DUDÁS FERENC, KOBZA ISTVÁN, MIKLE ANDRÁS, VAJDA JÓZSEF, VAJDA JÁNOS, VAJDA MIHÁLY
Gondozását felügyelia község
ForrásinformációkL. Juhász Ilona, Neveitek e márványlapon … A háború jelei, (Adalékok a világháborús emlékjelek etnológiai szempontú értelmezéséhez), Fórum Kisebbségkutató Intézet, 2010, 229. oldal *** https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_J%C3%A1nos_(szobr%C3%A1sz)
nagyceteny-1-2-vilaghaborus-emlek (3)
nagyceteny-1-2-vilaghaborus-emlek (4)