Piéta-szobor Nagycétényben

A falu végén a főút mellett áll a Piéta-szobor, amelyet 1757-ben állított Gunyis Mihály, 1883-ban Gunyis Ferenc és felesége, Micsek Mária felújíttatta, majd 1919-ben Presinszky János és felesége, Siller Rozália ismét megjavíttatta. A műemlék utolsó felújítására 1999-ben került sor. A tördelt talapzaton polikrómozott Piéta kőplasztika áll, alul Szent Mihály arkangyal és a bibliai Judit szobra volt. Ezek az elmúlt évtizedek során megrongálódtak, de a közeljövőben felújítás után visszakerülnek a helyükre.

TelepülésNagycétény [Veľký Cetín]
Pontos helyszín, címa Fő utca és a Nyitrai út kereszteződésében
Készíttető neveGunyis Mihály
Készítés céljának ismert okavallási buzgalom
FeliratÁllítatta / Gunyis Mihály / 1757 / Javítatta / Gunyis Ferenc / és neje / Micsek Mária / 1883 / Megújíttatta / Presinszky János / és neje / Siller Rozália / 1919.
nagyceteny-pieta-szobor (2)
nagyceteny-pieta-szobor (3)