Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. július 14.

Antall József szobra

Antall József szobra

2014. február 16-án avatták fel Antall Józsefnek, Magyarország néhai miniszterelnökének bronzból és mészkőből készült szobrát.
Az Antall József Alapítvány a néhai miniszterelnök halálának 20. évfordulója alkalmából indította el azt a kezdeményezést, hogy minden nagyobb határon túli területen legyen szobra a volt kormányfőnek. A romániai Székelyhídon 2013. december 22-én avatták fel Antall József erdélyi szobrát, a Felvidéken a kolozsnémai az első Antall szobor.
Antall József első felvidéki szobrának felállításáról az év elején a Csemadok Komáromi Területi Választmánya és az Antall József Alapítvány hozott döntést. A megállapodást Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Választmányának elnöke és Makay Zsolt, az Antall József Alapítvány kurátora írta alá. A szobrot és a talapzatot a magyarországi alapítvány készítette, a szobor állításának területbiztosítását, az avatóünnep megszervezését a Csemadok vállalta magára.
Antall József mindannyiunk számára példa, szobra, itt a Felvidéken is az összefogást hirdeti – fogalmazott Bárdos Gyula, Szlovákia első magyar köztársasági elnök-jelöltje a szobor leleplezése után tartott ökumenikus istentiszteleten. Bárdos emlékeztetett: Antall József volt az első kormányfő, aki Trianon után kimondta, lélekben 15 millió magyarért vállal felelősséget. „Ezt a mondatot nem lehet félremagyarázni, élhetünk bárhol a világban magyarként, összeköt az anyanyelvünk, a kultúránk. Mi, felvidékiek is a magyar nemzet része vagyunk és sajátunknak érezzük az antalli örökséget” – hangoztatta. Leszögezte: csak a hiteles politikusok tudnak a közösség jó szolgái lenni, Antall József ilyen államférfi volt. „Az ő példája adjon erőt ahhoz, hogy a közösség érdekét az egyéni és pártérdekek elé tudjuk helyezni”.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésKolozsnéma [Klížska Nemá]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.751637, 17.819957
Pontos helyszín, címKolozsnéma - Klížska Nemá
Készítés időpontja2014
Készíttető neveAntall József Alapítvány
LétrehozóBabusa János szobrász
Készítés céljának ismert okaEmlékezetmegőrzés
FeliratDR. ANTALL JÓZSEF / 1932 - 1993 / ÁLLÍTTATTA / AZ ANTAL JÓZSEF ALAPÍTVÁNY / NÉVADÓJA HALÁLA 20. ÉVFORDULÓJÁRA. / NE FELEDJE AZ UTÓKOR AZT A RENDSZERVÁLTÓ POLITIKUST, / AKI LÉLEKBEN 15 MILLIÓ MAGYAR / MINISZTERELNÖKÉNEK VALLOTTA MAGÁT. / ALKOTÓ: BABUSA JÁNOS
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/44149-felavattak-antall-jozsef-mellszobrat-kolozsneman
Rövid URL
ID9329
Módosítás dátuma2015. október 8.
Antall József szobra
Antall József szobra

Hibát talált?

Üzenőfal