Ambrusko Lajos plébános sírja

Ambruskó Lajos Vámosújfalun született 1879. aug. 18-án. Iskoláit és a theológiát Budapesten, illetve Esztergomban végezte. A csehek a megszállás alatt többször eljárást indítottak ellene hazafias magatartása miatt. 1909 és 1952. december 31-e között volt a falu plébánosa, vagyis 43 évig. A legjelentősebb plébánosok közé tartozott. 1942-től érseki tanácsos. 1953. január 3-án hunyt el Nádszegen.
Sírját a nádszegi öreg temetőben találjuk. Káplánként 1949 tavaszától 1949 júliusáig Csaplár János, majd 1952 augusztusáig Farkas Jenő működött a községben. 1952 augusztusától december 31-ig ugyancsak káplánként szolgált Nádszegen Lakatos Imre, aki aztán Ambruskó Lajos halála után a község plébánosa lett 1953 januárja és 1958. június 31. között.

TelepülésNádszeg [Trstice]
Pontos helyszín, címa nádszegi öreg temető
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratAz Úrban elhunyt / Ambrusko / Lajos / érseki tanácsos / 1879 - 1953 / Nádszeg községének 43 éven át / volt plébánosa / Jézus a Jópásztor / adjon örök nyugodalmat / a lelkipásztornak.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.nadszegiplebania.sk/tortenelem/plebanosok.html#Ambrusko *** Csatát István, Ölvedi János (szerk.): A visszatért Felvidék adattára, Budapest, 1939, Mahr Ottó ás Tsa "Rákóczi" Könyvkiadó vállalata
nadszeg-ambrusko-lajos-plebanos-sirja (2)
nadszeg-ambrusko-lajos-plebanos-sirja (3)