Restály Mihály esperesplébános emléktáblája

Restály Mihály (Nagyszarva, Pozsony vármegye., 1915. márc. 31. – Nádszeg, 1987.): plébános. – 1940. VI. 23: pappá szentelik., Bajnán, 1941: Udvardon, 1943. II-1949. X: Komáromban káplán. 1949. II-VI. 22: a pozsonyi rendőrségen vallatták. Azzal vádolták, hogy Mindszenty József érseknek adatokat szolgáltatott a Csehszlovákiában minden jogától megfosztott magyarság elnyomásáról. Szabadon engedték, de 1949. XII. 28: a pozsonyi „Mindszenty-per”-ben összeesküvés címén 6 év börtönre ítélték, amit a pozsonyi, lipótvári börtönökben, a Horni Slakov-i uránbányában, Szvatopluk, Znojmo börtöneiben töltött. Pere fővádlottja és rabtársa, Mészáros Gyula szerint előbb szabadult. Galántán, majd haláláig Nádszegen plébános.
A nádszegi egyházközség Restály Mihály pappá szentelésének 70. évfordulójáról emléktáblával emlékezett meg 2010-ben. A táblát a templom főbejáratának szélfogójában helyezték el.

TelepülésNádszeg [Trstice]
Pontos helyszín, címNádszeg (Szent István király római katolikus templom) - Trstice
Készíttető nevenádszegi egyházközség
FeliratFőtisztelendő / Restály Mihály / esperesplébános / pappá szentelésének 70. évfordulója alkalmából / hálás szívvel a nádszegi egyházközség / 2010
Gondozását felügyelinádszegi egyházközség