A Szent Kereszt Felmagasztalása nevet viselő római katolikus templom

A református templom közvetlen szomszédságában áll. A katolikus vallás kisebb közösségének a 17. századtól kezdve nem volt a faluban temploma, így tagjai kénytelenek voltak a szomszédos falvakba járni istentiszteletre. Csak a 19. században építtetett Ghyczy Rafael egy kisebb templomot klasszicista stílusban. Ezt egy kis folyosó kötötte össze a kastéllyal, ahol a katolikus pap is lakott. A templomot többször átépítették, de a legutóbbi átalakítás radikálisan megváltoztatta a külsejét és belsejét. Megszüntették az egyenes zárású szentélyt az eredeti szegmensíves boltozattal, a bejárati kőportált, a főhomlokzatot tagozó sarokfal sávokat, az összekötő folyosót, valamint az eredeti templombelsőt. 1989 és 1993 között egy csaknem új famennyezetű templom épült. Csak a hegyes sátortetővel fedett eredeti torony maradt meg, továbbá a Ghyczyek síremlékei és a 19. század első feléből származó orgona a karzat könyökrészén. A templom főoromzatába van befalazva a kastélyba vezető egykori kapu boltíve, amely a 18. század második feléből ered, valamint Amade Tádénak és feleségének, Nyáry Angélának a címere. A toronyban két harang van, amelyet a komáromi Dosztál cég 1926-ban öntött. A templombelső berendezése korszerű, hiszen a régi oltárt is kicserélték. Az első misét 1994 őszén celebrálták benne.

TelepülésLakszakállas [Sokolce]
Pontos helyszín, címa református templom közvetlen szomszédságában
Készíttető neveGhyczy Rafael
FeliratBARO THADDEAUS AMADE DE / VARKONY ET CONSEUS ENS A / GELICAE NATA COMITISSA NYARI / DE BEDEK FF ANNO DNI ??
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség