A hontfüzesgyarmati katolikus templom

1423 és 1442 között Pálóczy György esztergomi érsek templomot építtetett a településen. A  gótikus stílusban felépített gyarmati templom volt  a Szikince-völgyben állítólag a  legelső templom. Háromsoros földsánccal, majd hatalmas kőfallal volt körülvéve, amely a lakosság védelmét volt hivatott szolgálni. A templom a török alatt megrongálódott, de később barokk stílusban újjáépítették és tornyot is építettek hozzá. Az egyhajós templom szentélye sokszögzáródású. A szentélyt kívülről támpillérek veszik körül. Gótikus jellegét őrzik a szentély ablakai is.  A szentélyben 1480-ból származó szentségtartó fülke található. Említést érdemel a templomépítés korából származó kő keresztelőkút is.

TelepülésHontfüzesgyarmat, Füzesgyarmat [Hontianska Vrbica]
Pontos helyszín, címHontfüzesgyarmat hsz. 280 (Hontianska Vrbica cd. 280)