A világháborúk hőseinek hontfüzesgyarmati emlékműve

A község közepén áll az 1. világháborúban elesett falubeli katonák és a 2. világháború áldozatainak  emlékműve.
Az 1. világháború hőseinek emlékművét, melyre 42 nevet véstek,  1940. június 5-én avatták fel ünnepélyes keretek között az országzászlóval egyetemben. Az avató beszédet  Koczor Gyula barsi főispán tartotta, az Ereklyés Országzászló Nagybizottság nevében Berényi Róbert beszélt. Az emlékmű szembőli jobb oldalán a Magyar Hiszekegy szövege, a bal oldalán pedig a  “Nyugosznak ők a hős fiak dúló csaták után” felirat olvasható. Az emlékmű tetejére helyezett turul szárnya végeit a negyvenes évek második felében szlovák soviniszták kalapáccsal megcsonkították,  a huszadik század végén pedig ismeretlenek ellopták, ezért a falu önkormányzata  új turult készíttetett, melyet a 2. világháború áldozatainak emléktábláival egyetemben 2002. júniusában avattak fel.

TelepülésHontfüzesgyarmat, Füzesgyarmat [Hontianska Vrbica]
Pontos helyszín, címHontfüzesgyarmat (Hontianska Vrbica)
Készítés időpontja1940. 6 5.
Készíttető neveHontfüzesgyarmat Község
Készítés céljának ismert okaEmlékhely a világháborúk hőseinek ill. áldozatainak
FeliratAz 1. világháború évszámai és a világháborúban elesett 42 gyarmati katona neve, valamint a 2. világháború évszámai és a világháború gyarmati áldozatainak nevei, oldalt a Magyar Hiszekegy és a "Nyugosznak ők a hős fiak dúló csaták után" felirat.
Gondozását felügyeliHontfüzesgyarmat Község Önkormányzata