A Csemadok megalakulásának 65. évfordulójára készült szobor

A Csemadok alapszervezetének ünnepi ülésén leplezték le Zilizi Zoltán helyi fafaragó szobrát, az alapszervezet megalakulásának 65. évfordulójára.
Részlet Jurás Líviának, a Csemadok alapszervezet elnökének ünnepi beszédéből:
Kedves Csemadok tagok, tisztelt Vendégek !
Az apró fácska, amit akkor, 65 éve az alapítók ültettek, mára terebélyes tölgyfává cseperedett, mely ezer és ezer gyökérrel kapaszkodik a szeretett anyaföldbe, mely ha egyre kisebb is, egyre szűkülő, de még a miénk. Vigyázzunk rá, óvjuk, védjük! A hatvanötödik évforduló alkalmából emlékművet, jelképes és maradandó emléket szeretnénk az utókorra hagyni. Az emlékművet Zilizi Zoltán peredi fafaragó készítette, akit itt tisztelhetünk körünkben. Zilizi Zoltán azon alkotók egyike, aki a népművészet gyökereiből táplálkozva készíti több évtizede gyönyörű alkotásait, melyekből néhányat megcsodálhattunk a tavalyi falunapon, a műveiből rendezett kiállításon. A Csemadok felkérésére, hogy a 65. évforduló alkalmából emlékművet faragjon, gondolkodás nélkül igent mondott. Hiszen maga is csemadokos, és mindazt ami a szövetség tevékenységét, létét, küzdelmét, a gyökerekhez való ragaszkodását jelenti maga is megéli. Az alkotást a kultúrház előcsarnokában helyeztük el, és a mai napon az ünnepi gyűlést és a kultúrműsort követően szeretnénk átadni az alapító tagok és minden néhai csemadokos emlékére köszönetképpen a jelenleg aktívan dolgozó vezetőségnek, a Csemadokhoz kötődő kulturális csoportjainknak, és minden lángot őrző Csemadok tagnak. Jelképezve, hogy a csemadokos úgy éli életét, mint a fák. Állva. Fejét a nap felé tartva, gyökereit az anyaföldbe süllyesztve. Szálegyenesen.

TelepülésPered [Tešedíkovo]
Pontos helyszín, címA kultúrház aulájában található.