Peredi Kálvária

Peredi Kálvária

A temető főbejáratától a Golgotához vezető út mindkét oldalán Jézus Krisztus keresztútjának 14 állomása (stációja) helyezkedik el. Ezek önálló építmények, amelyeket külön-külön egy-egy peredi katolikus család építtetett. Ezekben pléhre festett képek a keresztút egy-egy állomását ábrázolják.
A keresztút végén – a kápolna előtt van a Golgota (Kálváriadomb). Ennek tetején 3 kereszt áll. Középen Jézus Krisztus keresztje, kétoldalt a két latoré. A keresztek alatt Szűz Máriát és Mária Magdolnát ábrázoló plasztikák vannak. A Golgota lépcsői előtt az egyik oldalon Jézus Krisztus és az angyalok, a másik oldalon Szent József és Szűz Mária szobra áll.

TelepülésPered [Tešedíkovo]
Készíttető neveKovács Antal, János és Ágoston, valamint további peredi katolikus családok
Készítés céljának ismert okaJézus Krisztus kínszenvedésének emlékére
FeliratJézus Krisztus keserves / kínszenvedése emlékezetére / boldogságos Szűz Mária és / több szentek tiszteletére / csináltatták Kovács Antal / János és Ágoston testvérek / 1869:
peredi-keresztut-golgota (2)
peredi-keresztut-golgota (3)