2024. április 19.

A csallóközkürti Szent István vértanú templom újjáépítésének emléktáblája és a plébánosokra emlékező márványtábla

A helyi katolikus templom 1933-as újjáépítésének fekete márvány emléktábláit a templom oldalfalában találjuk, azon ajtókeret között, amely „a régi templomnak torony alatti belső bejárati ajtaját keretezte”.

A másik emléktábla az egykori plébánosokra, Rossházy Istvánra, Szép Lajosra és Juhász Ferencre emlékezik.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésCsallóközkürt, Kürt [Ohrady]
Pontos helyszín, címA templom oldalfalán
Készítés időpontja1933, 1997
FeliratEzen ősrégi plébánia / templom, a csallóköz-kürti / hivek áldozatkészségéből / megnagyobbítva ujjáépült / megváltásunk 1900 éves / emlékére, az 1933iki / szentévben. EMLÉKTÁBLA / Rossházy István / Szép Lajos / Juhász Ferenc / Községünk volt plébánosai akik / sokat tettel polgáraink és a / katolikus hitközség érdekeiért. / Tisztelet emléküknek / Csallóközkürt 1997
Gondozását felügyeliCsallóközkürt önkormányzata, csallóközkürti egyházközség
ForrásinformációkNagy Attila helytörténész