A Szép Lajos-kereszt vagy „Apponyi-tagi köröszt”

A Szép Lajos plébános emlékére 1936-ban állított út menti kereszt.
1916-ban Szép Lajos csallóközkürti plébános (1901–1927) hitelszövetkezetet hoz létre a faluban, s mintagazdálkodása miatt 1916-ban megkapja a Ferenc József-rend keresztjét. Az egykori Apponyi-tag földrészeit 1922-ben így sikerült a helyi gazdáknak, Szép Lajos segítségével, megvenniük. A kereszttel e gazdák rótták le kegyeletüket a faluért oly sokat tevő plébános előtt.

TelepülésCsallóközkürt, Kürt [Ohrady]
Készíttető neveAz Apponyi-tagi földtulajdonosok
Készítés céljának ismert okaútmenti kereszt, hálaképp
FeliratIsten dicsőségére / és / Ft. Szép Lajos / volt csallóközkürti plébános / emlékére / Az Apponyi tagi földtulajdonosok
ForrásinformációkUnti Mária: Csallóköz földrajzi nevei, Dunaszerdahelyi járás; Nagy Attila helytörténész