Zacher Ház emléktábla

Ebben a házban lakott az Esterházy Rozina szolgálatában álló Franz Sacher főszakács hitvesével, szül. Veiniger Rozival. Fia, Eduard Sacher, aki e házban született 1834. február 8-án, ő volt a bécsi Sacher szálló alapítója és tulajdonosa.
Az emléktáblát a Csemadok Zselízi Alapszervezete és a zselízi Rákóczi Baráti Társaság állíttatta 2003-ban. Készíttette és adományozta Tóth Gyula kőfaragómester.

TelepülésZseliz, Zselíz [Želiezovce]
Pontos helyszín, címA Csemadok Ház előterében található.
Készíttető neveCsemadok Zselízi Alapszervezete és a zselízi Rákóczi Baráti Társaság
LétrehozóTóth Gyula kőfaragómester
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratSACHER - HÁZ / EBBEN A HÁZBAN LAKOTT AZ ESTERHÁZY / ROZINA SZOLGÁLATÁBAN ÁLLÓ / FRANZ SACHER FŐSZAKÁCS HITVESÉVEL, / SZÜL. VEINIGER ROZIVAL. FIA, EDUARD / SACHER, AKI E HÁZBAN SZÜLETETT / 1834. FEBRUÁR 8-ÁN, Ő VOLT A BÉCSI SACHER / SZÁLLÓ ALAPÍTÓJA ÉS TULAJDONOSA. / AZ EMLÉKTÁBLÁT A CSEMADOK ZSELÍZI / ALAPSZERVEZETE ÉS A ZSELÍZI / RÁKÓCZI BARÁTI TÁRSASÁG / ÁLLÍTTATTA 2003-BAN. / KÉSZÍTTETTE ÉS ADOMÁNYOZTA / TÓTH GYULA KŐFARAGÓMESTER. / PAMATNÚ TABUĹU UMIESTNILA ZÁKLADNÁ / ORGANIZÁCIA CSEMADOK ŽELIEZOVCE / A SPOLOČNOSŤ PRIATEĹOV RÁKÓCZIHO / V ROKU 2003.
Gondozását felügyeliCsemadok alapszervezete
Forrásinformációk-