Esterházy-kripta

Esterházy-kripta

Az Esterházyak családi kriptája a római katolikus temető déli szélén áll. A kovácsoltvas kerítéssel övezett, sokszög alapú, neogótikus és eklektikus stílusú épületet cseréppel fedték. Építtetője gróf Esterházy János Károly (1775-1834) volt, aki egyébként Galántán nyugszik, de végrendelete szerint szívét a családi kriptában helyezték nyugalomra.
Belső terében összesen 11 darab sírbolt elhelyezésére alkalmas üreget alakítottak ki.
A nyughely 10 testet és 11 szívet őriz. Ez a furcsaság abból adódik, hogy a kastélyt építő Esterházy János Károly ugyan Galántán van eltemetve, de saját kérésére szívét ide hozatta, kifejezve ezzel kötődését a Garam menti városkához. Egy rekesz pedig üresen maradt, ugyanis az utolsó grófnő, Coudenhove -született Breuner- Ernesztina 1945-ben az előrenyomuló szovjet hadsereg elől jobbnak ítélte biztonságosabb helyre visszavonulni, így jutott el Salzburgig, ahol nemsokkal később el is hunyt, ám teste mindmáig nem került vissza szeretett városkájába.
A koporsók elhelyezését követően az üregeket vörösmárvány-lapokkal zárták le. Többek között itt nyugszik gróf Esterházy Karolina, akinek Franz Schubert több zeneművét dedikálta, és aki maga is Schubert tanítványa volt.
A kriptát legutóbb a települési önkormányzat megvásárolta és hozzálátott az erősen leromlott állapotú, vakolathiányos, beázó épület rendbetételéhez.
Bejutni az épületet gondozó Városi Múzeumból elkért kulccsal lehet.

TelepülésZseliz, Zselíz [Želiezovce]