Valesius Antal János sírja

Valesius Antal János (1666-1758), a komáromi református egyházmegye esperese, a cseh protestánsok első püspöke Magyarországon. 1712 óta református lelkészként tevékenykedett több helyen (Rétén, Ekelen, Csallóközaranyoson, Nemesócsán). Debrecenben fiatalokat oktatott, és tanulmányaik után pappá szentelte őket. A püspöki cím használata miatt 1740. szeptember 20-án a komáromi erődben bebörtönözték. 1741-ben Mária Terézia rendelete alapján szabadult. 1745. március 12-től 1754. március 12-ig református lelkész volt Nagykeszin. Ezután nyugdíjba vonult, itt halt meg 1758. október 2-án. Felesége, Kiss Erzsébet valószínűleg Nagykesziről származott.

TelepülésNagykeszi [Veľké Kosihy]
Pontos helyszín, címNagykeszi temető
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratTUMULUS / CLAR. D. D. I. / VALESII. S. E.T. P. / CCS. LRKAE 95 / Aun D ? D ? 8 / AG / JARIS / CATH. / ?
ForrásinformációkNagykeszi k9zség honlapja: http://www.velkekosihy.sk/hu/index.php?ids=10
nagykeszi-valesius-sirja-1a