Turulmadaras emlékmű

A fákkal övezett, gondozott parkban az emlékoszlop bal oldalán ELŰZÖTTEK, jobbra ELHURCOLTAK, az oszlop hátsó részépn az ÁLDOZATOK felirat olvasható.
1996. november 24-én a honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából, ünnepélyes keretek között, a hősök szobrának talapzatára aranyozott betűkkel e két sort vésték be a jövő generációjára is gondolva, örök figyelmeztetőül:
MAGYARNAK MARADNI
896 + 1996

Az I. Világháború kürti áldozatainak névsora

Képgaléria a 2014. október 26.-án történő átadásról

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésKürt [Strekov]
GPS47.902053, 18.418655
FeliratSokáig vártunk, s nem jöttetek, / Idegen földben porlad szívetek, / Elvesztetek, mint hulló csillagok? / Csak Isten tudja, hol a sírotok.
ForrásinformációkLiszka József: Ne csak szeresd, ismerd is szülőföldedet (Dolgozatok Kürt község néprajzából), Községi Hivatal, Kürt, 1994