Kürti Mindenszentek plébánia templom

A templom 1733-ban leégett, majd az újjáépített templomot az 1755. évi földrengés döntötte le. A ma látható Mindenszenteknek szentelt római katolikus temploma ezután, valószínűleg a korábbi kürti templomok helyén épült fel. Legnagyobb átalakításon 1928-1929-ben ment át, amikor kibővítették. A templomban szép barokk keresztelőmedence és néhány barokk szobor található.

A település neve a magyar honfoglaló törzs, a Kürtgyarmat nevéből származik, első írásos említése 1075-ből származik. A középkorban templomos hely volt, pálos rendi remeték éltek itt. A 13. századi oklevelek egy Szent Tamás tiszteletére emelt templomot említenek Kürtön. A török betörések idején a falu elpusztult. Később az esztergomi érsekség birtokaként újratelepült.

Kategóriamás
TelepülésKürt [Strekov]