Templomkerti feszület

Az egyenes szárvégződésű, kőkorpuszos feszület a templom előtt áll, háttal az egykori kolostornak. A szürke mázzal bevont kőkeresztre színezett korpuszt helyeztek, mely a Megfeszítettet kissé jobbra hajtott fejjel, az égre tekintve ábrázolja, a kezeket a tenyéren, a két lábat egymás mellé helyezve szegezték fel. Vízszintesen széthúzott tekercsen a fej fölött az INRI felirat. A barokkos talapzaton domborműként kiemelt táblába karcolták az aranyozással hangsúlyozott feliratot: Anno/1823. A talapzat felső részén vaspántos erősítés látható.

TelepülésIpolyság [Šahy]
Pontos helyszín, címKáptalan utca (a katolikus templom előtt) - Kapitulská ulica
Készítés céljának ismert okavallási buzgalom
FeliratANNO / 1823
Gondozását felügyeliA feszületet a templomdíszítők ápolják.
Forrásinformációkhttp://szka.adatbank.sk/szakralis-kisemlekek/feszulet-ipolysag-sahy-2/ - Bendík Márta gyűjtése
ipolysag-templomkerti-kereszt (4)
ipolysag-templomkerti-kereszt (5)