Szent István király szobor

A három méter magas, kocsányos tölgyből faragott alkotást a római katolikus templom előtti téren helyezték el. Az ünnepélyes szoboravatásra 2013. augusztus 19-én került sor a szent mise után. A szobor nagyon alacsony talpazaton a felirat: SANCTUS STEPHANUS REX
A szobor felállítása Mahulányi József ipolysági esperes ötlete volt. A költségeket a Magyarországon, Patakon élő Barna László építési vállalkozó állta. A szobrot Dr. Kernács Károly kosdi nyugalmazott orvos, amatőr fafaragó készítette. A szobor két és fél hónap alatt készült el. Sajnos röviddel az alkotás elkészítése után elhunyt az alkotó.

TelepülésIpolyság [Šahy]
Pontos helyszín, címKatolikus templom előtti tér, az Iskola és a Káptalan utca találkozásánál.
Készítés időpontja2013. augusztus 19.
Készíttető neveMahulányi József ipolysági esperes kezdeményezésére Barna László és családja
Létrehozódr. Kernács Károly, fafaragó
Készítés céljának ismert okaSzent István király tisztelete
FeliratSZENT ISTVÁN KIRÁLY / Adományozta: Barna László és családja, Patak, Nógrád megye/ Készítette: Dr. Kernács Károly orvos, fafaragó, kosdi lakos / Felszentelte: Mahulányi József esperes, plébános/ 2013. augusztus 19. - Ipolyság
ipolysag-szent-istvan-kiraly-szobra (2)
ipolysag-szent-istvan-kiraly-szobra (3)