Taksonyfalva első világháborús emlékműve

A Hős katona szobrának, melyet a két világháború között készíttetett a falu lakossága az első világháború hadiáldozataira emlékezve, „kalandos” története van. A szobor 1928-ban készült el, ám az akkori Csehszlovák Köztársaság járási hivatala nem engedélyezte a szobor felállítását, így azt egy raktárban rejtették el. A szobor csupasz talapzata jelezte a hivatalos politikai és a helyi közösség eltérő politikai, történelmi emlékezetét. Akárcsak a szobor talapzata, várakozó állásponton voltak azok a falusiak is, akik „jobb idők eljövetelét” és a szobor lehetséges felállítását remélték. Az 1938-as bécsi döntés nyomán bekövetkezett határrevízió lehetővé tette a helyi történelem „újraírását”, s vele együtt az ünnepélyes szoboremelést is, melyre végül 1938 novemberében került sor. Az emlékművet a templomdombon helyezték el, a falu főterén, régóta várakozó talapzatán. A második világháborús front Taksonyon való áthaladásakor súlyos csorbítást szenvedett a szobor, egy szovjet katona géppisztollyal szétlőtte a Hős katona fejét. Ekkor a megrémült lakosok elásták a szobor megmaradt részét a talapzat közelében, s az emlékét is igyekeztek mélyre süllyeszteni. A rendszerváltás után került újra napirendre a Hős katona szobra. 1990 novemberében kihantolták a megmaradt szobor-törzset, s lakossági gyűjtésből, mely páratlan gyorsasággal zajlott le, restauráltatták (fejet csináltattak neki), és a következő év (1991) tavaszán felavatták eredeti helyén, a katolikus templom melletti templomdombon. Az avatási ünnepségre sokan jöttek el – falubeliek, környező települések lakói, járási szervezetek meghívott képviselői, de kizárólagos is volt egyben, csak a magyarokat mozgatta meg (akárcsak a helyreállítási munkálatok, a különböző szintű előkészületek), s kizárólag a magyarokhoz szólt. “Hisszük, s erőt ad a tudata, hogy újra bizonyítottuk: tisztességes célok érdekében össze tudunk fogni, mert összeköt a ragaszkodás a szülőföldünkhöz, az otthonhoz…” – hangzott el az ünnepi szónoklatban. A taksonyi magyarok számára a szobor történelmi igazságot, hányattatásaikat, a helyhez s lokális múltjukhoz való kötődésüket fejezi ki, mely szervesen illeszkedik egy össznemzeti diskurzusba. “A honvéd szobra a helyére került. Bízzunk benne, hogy határkő ez: sorsunk jobbra fordulásának határköve” – fogalmazódtak meg a rendszerváltás utáni évek reményei, s a történelmi igazságszolgáltatás igénye. Az avatási ünnepség a falu rendszerváltás utáni első jelentős, az egész magyar közösséget megmozgató megmozdulása volt, érződött rajta a demokratizálódó társadalom korai, friss lelkesedése, a szónoklatok a magyar közösség méltóságát igyekeztek restaurálni, s reményeket fogalmaztak meg egy „új kezdetben”. Az avatási szertartáson a megalakult magyar politikai pártok helyi és járási képviselői is megjelentek, koszorúztak a környező magyar falvak polgármesterei is, jelezve az esemény fontosságát, „történelmi rangját”. A szobrot azóta is minden évben megkoszorúzzák a helyi elöljárók és politikai pártképviselők március 15-én, valamint halottak napján. Ezeknek az éves megemlékezéseknek már közel sincs akkora vonzereje, mindössze pár tucat ember jön ilyenkor össze.

TelepülésTaksonyfalva, Taksony [Matúškovo]
Pontos helyszín, címa templom melletti parkosított terület
Készítés időpontja1938 -1991
Készíttető nevea falu lakossága
FeliratEMLÉKŰL A VILÁGHÁBORÚBAN / ELESETT ÉS ELTŰNT / KATONÁIKNAK. / AGH FERENCZ, BOSÁK ANTAL, BOSÁK KÁROLY, BEDECS ISTVÁN, DÖMÉNY SÁNDOR, FILÓ ISTVÁN, FILÓ JÁNOS, HROTKÓ GYULA, HROTKÓ IMRE, HROTKÓ JÁNOS, HROTKÓ JÁNOS, HROTKÓ RÁFAEL, HROTKÓ SÁNDOR, HROTKÓ VINCZE, HUDEK SÁNDOR, KIÁCZ PÁL, KISS ANTAL, KISS GÉZA, KISS JÁNOS, KUBOVICS IMRE, KUBOVICS PÁL, LÉNÁRT SÁNDOR, MAJER GYULA, OLÁH IGNÁCZ, OLÁH ISTVÁN, PANYIK BÉLA, PANYIK ELEK, PANYIK GÁSPÁR, PANYIK KÁLMÁN, PANYIK KÁROLY, PANYIK RÁFAEL, ROMÁN ALBERT, ROMÁN SÁNDOR, SIMON GÁSPÁR, SZABÓ ANTAL, SZABÓ LÖRINCZ, SZABÓ LÖRINCZ, SZABÓ SÁNDOR, SZABÓ SÁNDOR, SZABÓ RUDOLF, SZALAY JÁNOS // 1914-1918 / ANDODI FERENCZ, BUKOVSZKY FERENCZ, BUKOVSZKY ISTVÁN, BUKOVSZKY IGNÁCZ, BUKOVSZKY LÖRINCZ, BUKOVSZKY VINCZE, GÖDÖLLE FERENCZ, HEGEDŰS BOLDIZSÁR, HORVÁTH ANDRÁS, HORVÁTH BOLDIZSÁR, HORVÁTH ISTVÁN, HROTKÓ BOLDIZSÁR, HROTKÓ JOÁCHIM, HUDÁCSEK KÁROLY, JURÁS GÁSPÁR EV., JURÁS KÁROLY EV., JURÁS ZSIGMOND EV., KUBOVICS ÁNDRÁS, KUBOVICS VINCZE, BÁNOVSZKY JÁNOS // 1914-1918 / KUBOVICS VILMOS, KONTÁR ISTVÁN EV., KONTÁR LAJOS EV., KONTÁR SÁNDOR EV., KRAJCSIK JÁNOS, LÉNÁRT JSTVÁN EV., LÉNÁRT ZSIGMOND, MODROCZKY BOLDIZSÁR, MODROCZKY FERENCZ, MOLNÁR ZSIGMOND, NÉMETH ZOLTÁN EV., PATAKY ZSIGMOND EV., POPLUHÁR VINCZE, ROMÁN MENYHÉRT, VÁGOVICS NÁNDOR, VIGH JÁNOS EV., VICZENA JOZSEF, ZELINKA FERENCZ, POGRÁNYI JOZSEF, SZABÓ LUKÁCS
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkÁRENDÁS ZSUZSA: Taksony: tereptapasztalatok elemzése *** https://docplayer.hu/68024602-Taksonyi-hirharang-taksonyi-hirharang-xxi-evfolyam-3-szam-onkormanyzati-lap-majus.html
taksony-hos-katona-szobra (2)
taksony-hos-katona-szobra (6)