Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2020. október 27.

Taksonyi Tájház

Taksonyi Tájház

A tájházat Panyik Ferencné építtette, a családfa szerint hat nemzedék élt a házban, főleg nagycsaládosok. Az utolsó lakó 1982-ben hagyta el az ekkor már műemlékké nyilvánított épületet. A járási nemzeti bizottság vette meg a házat, és a törvények értelmében a múzeumot bízta meg a tájház gondozásával.
A nyerstéglából készült, fehérre meszelt, nyeregtetős, nádfödeles épület utca felőli részét 1963-ban nyilvánították műemlékké. Akkor készült el az ország műemlék épületeinek összeírása. A tájház az elsők között került a népi műemlékek közé. A ház hátsó része, amelyet 1969-ben gazdasági helyiségekkel bővítettek, ma sem műemlék. A tájház díszes oromzatán az építés dátuma és a tulajdonos neve mellett kézzel festett virágdíszítések vannak. A tájház alaprajza részben különbözik a környékre jellemző építészettől, pince és padlás is nyílik a tornácáról. A lakórész első három helyiségében a népi enteriőrt bemutató kiállítást rendezett be a múzeum akkori néprajzkutatója, Szanyi Mária, az épület rekonstrukcióját Pekarovič György irányította. Az utca felőli deszkapadlós helyiségben 19. század végi, 20. század eleji városias jellegű berendezés van. A mennyezet kézzel festett motívumai arról tanúskodnak, hogy a helyiséget tisztaszobának építették.
Taksonyon is nagy hatással volt a lakosság összetételére a kitelepítés és a lakosságcsere. Az itteni családok helyére főleg a dél-alföldi Tótkomlósról jöttek családok, amelyek magukkal hozták használati tárgyaikat és bútoraikat. A hátsó szoba berendezése az alföldi családoknak állít emléket.

Kategóriatájház, kézművesház
TelepülésTaksonyfalva [Matúškovo]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.167032, 17.733187
Pontos helyszín, címA falu központjában, Galánta felé haladva a jobb oldalon.
Készítés időpontja1844
Készíttető nevePanyik Ferencné
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okalakhatás
FeliratPANYIK FERENTZNÉ ANNO 1847 22 MAR
Gondozását felügyeliGalántai Honismereti Múzeum
Forrásinformációkhttp://tajhazszovetseg.hu/taksonyi_tajhaz *** https://ujszo.com/regio/minden-evben-van-mit-javitani-a-taksonyi-tajhazon
Rövid URL
ID26258
Módosítás dátuma2019. szeptember 2.
taksony-tajhaz (2)
taksony-tajhaz (3)
taksony-tajhaz (4)
taksony-tajhaz (5)
taksony-tajhaz (6)
taksony-tajhaz (7)
taksony-tajhaz (8)

Hibát talált?

Üzenőfal