Kisboldogasszony katolikus templom Taksonyfalván

A faluban a Pray-kódex feljegyzése szerint már a 13. század végén kápolna állt, és 1307-től parochiális egyház működött, melyhez Nyárasd is hozzátartozott. A román kori kis kápolnát még a 14. században gótikus stílusban templommá bővítették. A reformáció hatására a templom, melyet akkoriban temető vett körül, egy időre az evangélikusoké, majd az ellenreformáció hatására 1681-ben újra a katolikusoké lett. 1774-ben a galántaiból kiválva létrejött az önálló katolikus egyházközség. Római katolikus templom1781 és 1784 között az évszázadok nyomait magán viselő templomépület helyén gróf Esterházy Ferencnek, a község kegyurának támogatásával barokk-klasszicista stílusban új római katolikus templom épült. Felszentelésére szeptember 8-án Kisboldogaszszony (Szűz Mária születése) napján került sor. 1910-ben vált szükségessé a templomépület jelentősebb rendbehozatala és kibővítése. A munkálatok Tomaschek János építész tervei alapján folytak. Az épületet keresztirányban oldalhajókkal bővítették. A templomtoronyba az első világháború alatt hadicélokra felhasznált harangok helyett az egyházközség az 1920-as években új harangokat öntetett. A templom belső festése 1928-ban készült el, ezt a nyolcvanas évek elején felújították. A két oldalbejárat fölött Szent István és Szent László szobra áll. A főoltár feletti festmény a templom becses kincse, mely Máriának, Jézus anyjának születését ábrázolja. A képet 1871-ben Than Mór festette.

TelepülésTaksonyfalva, Taksony [Matúškovo]
Pontos helyszín, címFő utca - Hlavná ulica