Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2020. április 6.

Ahai tájház

Ahai tájház

Teljesült Jókai Mária régi álma, 2017. január 12-én megnyílt az Ahai Tájház.
Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Tóth Tibor Verebély polgármestere és a kezdeményező Jókai Mária vágták át a szalagot, elsősorban nekik köszönhető, hogy a sok éven át gyűjtött és halmozódott néprajzi gyűjtemény méltó helyre került.
Az ünnepi hangulat alaphangját a 2015-ben, Aha 750-es évfordulójára alakult Ahai Férfi Éneklőcsoport adta meg, majd az egyik fiatal hagyományőrző kislány ahai népviseletben furulyán adta elő a Kis kút kerekes kút… című népdalt.
Először Tóth Tibor Verebély polgármestere méltatta Jókai Mária kitartását, aki addig járt a nyakukra, míg sikerült megszereznie a lebontásra ítélt régi parasztházat. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos szintén elismerően szólt Jókai Mária kitartó munkájáról a hagyományok ápolásában, az énekesekre utalva pedig figyelmeztetett a hagyományőrzésre és a nyelv megtartására.
Jókai Mária megköszönte Bukovszky László és Tóth Tibor segítségét, és még sok személyt említett, kiknek áldozatos munkája nélkül nem jöhetett volna létre a tájház.
A szalagok átvágása előtt az Ahai Női Éneklőcsoport énekelt, majd egy régi hagyomány bemutatása következett, a vendégek egy-egy szeletet vágtak a házigazda kenyeréből, csak ezután lépték át a ház küszöbét. Belépve a házigazda Jókai Mária végigkalauzolta a vendégeket a ház egyes helyiségein, bemutatva a kincset érő gyűjteményt, az ahai ősök hagyatékát. A fogadáson Bukovszky László csokor virággal köszöntötte Jókai Máriát közelgő születésnapja alkalmából.
„Ha gazdag lennék, vennék egy tájházat”, tíz évvel korábban, az Új Szóban, ezzel a címmel jelent meg egy beszélgetés Jókai Máriával. Az álomból valóság lett, Marika tanító néni ugyan nem lett gazdag, de gazdagabb lett Aha, megnyílt a tájház, amely igazi ajándék Jókai Mária közeli 80. születésnapjára.

Kategóriatájház, kézművesház
TelepülésAha [Horný Ohaj]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.257649, 18.320535
Pontos helyszín, címa kultúrházzal szemben található
Készítés időpontja2017
Készíttető neveönkormányzat
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratDOM ĽUDOVÝCH / TRADÍCIÍ / AHAI TÁJHÁZ
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://zoboralja.sk/events/event/az-ahai-tajhaz-megnyitoja-2017-jan-12/
ID24686
Módosítás dátuma2019. április 30.
felsoaha-tajhaz (6)
felsoaha-tajhaz (7)
felsoaha-tajhaz (9)
felsoaha-tajhaz (11)
felsoaha-tajhaz (12)
felsoaha-tajhaz (14)
felsoaha-tajhaz (16)
felsoaha-tajhaz (18)
felsoaha-tajhaz (21)
felsoaha-tajhaz (22)
felsoaha-tajhaz (25)
felsoaha-tajhaz (27)
felsoaha-tajhaz (31)

Hibát talált?

Üzenőfal