Ahai tájház

Ahai tájház

Teljesült Jókai Mária régi álma, 2017. január 12-én megnyílt az Ahai Tájház.
Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Tóth Tibor Verebély polgármestere és a kezdeményező Jókai Mária vágták át a szalagot, elsősorban nekik köszönhető, hogy a sok éven át gyűjtött és halmozódott néprajzi gyűjtemény méltó helyre került.
Az ünnepi hangulat alaphangját a 2015-ben, Aha 750-es évfordulójára alakult Ahai Férfi Éneklőcsoport adta meg, majd az egyik fiatal hagyományőrző kislány ahai népviseletben furulyán adta elő a Kis kút kerekes kút… című népdalt.
Először Tóth Tibor Verebély polgármestere méltatta Jókai Mária kitartását, aki addig járt a nyakukra, míg sikerült megszereznie a lebontásra ítélt régi parasztházat. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos szintén elismerően szólt Jókai Mária kitartó munkájáról a hagyományok ápolásában, az énekesekre utalva pedig figyelmeztetett a hagyományőrzésre és a nyelv megtartására.
Jókai Mária megköszönte Bukovszky László és Tóth Tibor segítségét, és még sok személyt említett, kiknek áldozatos munkája nélkül nem jöhetett volna létre a tájház.
A szalagok átvágása előtt az Ahai Női Éneklőcsoport énekelt, majd egy régi hagyomány bemutatása következett, a vendégek egy-egy szeletet vágtak a házigazda kenyeréből, csak ezután lépték át a ház küszöbét. Belépve a házigazda Jókai Mária végigkalauzolta a vendégeket a ház egyes helyiségein, bemutatva a kincset érő gyűjteményt, az ahai ősök hagyatékát. A fogadáson Bukovszky László csokor virággal köszöntötte Jókai Máriát közelgő születésnapja alkalmából.
„Ha gazdag lennék, vennék egy tájházat”, tíz évvel korábban, az Új Szóban, ezzel a címmel jelent meg egy beszélgetés Jókai Máriával. Az álomból valóság lett, Marika tanító néni ugyan nem lett gazdag, de gazdagabb lett Aha, megnyílt a tájház, amely igazi ajándék Jókai Mária közeli 80. születésnapjára.

Kategóriatájház, kézművesház
TelepülésAha [Horný Ohaj]