Ahai Szent Imre-templom

Aha község lakossága túlnyomó részben mindig katolikus volt, bár évszázadokon keresztül csak Verebélyre járhatott istentiszteletre. Az itteni Szent Imre-templom 1749-ben épült barokk stílusban. Kisebb, egyhajós építmény, ívesen záródó szentéllyel, hozzáépített kis sekrestyével, ormos főhomlokzatba épített toronnyal. A templom homlokzatait falsávkeretek tagolják, a koronapárkánnyal elválasztott torony gúlasisakos. 1958-ban az épületet egyszerű kereszthajóval bővítették. Az eddigi templom – hajójával és a toronnyal együtt – így tulajdonképpen a bővített épület oldalhajójává vált. A tornyot és főhomlokzatát nemrég restaurálták, 1998. október 22-én a toronyra is visszakerült a három rézkereszt. Az épületben megmaradt az eredeti templom berendezésének néhány darabja, a berendezés többi része modern kori.

TelepülésAha [Horný Ohaj]
Pontos helyszín, címVerebély - Aha városrész / Vráble - čásť Horný Oháj