A Csemadok millecentenáriumi emlékoszlopa

A Csemadok területi konferenciáján (1996. március 23.) került bemutatásra a Csemadok millecentenáriumi emlékoszlopának tervezete, amelyet Ferdics Gábor, dunaszerdahelyi szobrász készített. A küldöttek és gyűjtést javasoltak az emlékoszlop anyagi kiadásának fedezésére. Határozatba rögzítették (IV.1., IV./3. sz.), hogy az alapszervezetek egész évi tevékenységükben következetesen érvényesítsék a honfoglalás 1100 éves évfordulójának szellemiségét és a magyar iskola ezer éves hagyományait,  valamint lehetőségeikhez mérten rendszeresen támogassák a Gyurcsó István Alapítványt és a Bősön létesítendő Csemadok emlékhely létrehozásához szükséges kiadások fedezését. A kiadások felét az alapszervezetek adományaiból, a többit az alapítvány tőkéjéből fedte ki az alapítvány.
Az emlékoszlopot a Csemadok járási kulturális ünnepélyekor, június 23-án avatták fel. Köszöntőt Fenes Iván, Bős község polgármestere, ünnepi beszédet Bauer Győző, a Csemadok országos elnöke mondott.
A kort jellemző nacionalista légkör, és a Matica slovenská aktivitása eredményeként a honfoglalási emlékoszlopot már az avatás után három nappal, 1996. június 26-án a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumában feljelentették, hivatkozva arra, hogy területi választmány nem kért a járási hivataltól építkezési engedélyt. A Minisztérium vizsgálatot rendelt el a Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztályán keresztül. A hivatal hat héttel később, augusztus 8-ra rendelte el az ügy tárgyalását, és a levélben kérte a területi választmány véleménynyilvánítását az emlékoszloppal kapcsolatban. Augusztus 28-án készült el az a jegyzőkönyv, amelyben a területi választmány ismertette állásfoglalását. Szeptember 24-én kapta meg a területi választmány a Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztályának végzéseit, amelyekben az építkezési törvény megszegéséért, a „Magyarok Kárpát-medencébe érkezése 1100. évfordulója emlékére állított emlékmű” felállításáért büntetik. A 96/50 568-DS végzés 30 napos határidővel lebontásra ítélte az emlékművet, a 96/50 568-DS-pok. végzés alapján 15 napon belüli megfizetéssel 100.000 korona büntetést rótt ki a területi választmányra. A területi választmány október 14-én megfellebbezte a végzéseket a járási hivatalban. A járási hivatal végzéseit megerősítő, a fellebbezést elutasító válaszok a Nagyszombati Kerületi Hivatal Környezetvédelmi Osztályáról érkeztek november 11-én és december 19-én, amelyek ellen csak bírósági úton lehetett tiltakozni. A területi választmány Világi Oszkár ügyvédet kérte fel a jogi képviseletre. A kerületi bíróság 1997. június 10-én hozott döntése alapján az emlékművet nem kellett lebontani, de a 100.000 koronás büntetést érvényben hagyta.

TelepülésBős [Gabčíkovo]
Pontos helyszín, címA Csemadok ház előtti téren
Készíttető neveGyurcsó István Alapítvány, Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya
LétrehozóFerdics Gábor, szobrász
FeliratA millecentenárium / emlékére / 1996 /
Gondozását felügyeliBős Önkormányzata, Csemadok alapszervezet
ForrásinformációkPázmány Annamária: A szlovákiai magyar kulturális élet alakulása (1989-1995) és a Gyurcsó István Alapítvány létrejötte, működése, Diplomamunka, Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar, Győr, 2001
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekJárási Kulturális Ünnepély és Szövetkezeti Nap