Csiba Ferenc plébános sírja

Csiba Ferenc dr. bölcs. dr. fil. dr. teol. plébános (1883. jan. 21 – 1946 jan. 31.)
A Pozsony megyei Solymoskarcsán született. Középiskoláját Esztergomban, teológiai tanulmányait Rómában a Collegium Germanico-Hungaricumban végezte 1902-1909 között, 1909-ben filozófiai és teológiai doktorátust szerzett. Pappá szentelték 1908. október 28-án. 1909-ben káplán Esztergom–Vízivárosban, 1910-ben hitoktató Komáromban, 1911-ben hittanár Budapest I. kerületében. 1912-ben egyházmegyei cenzor. Plébánosi kinevezését 1918 júliusában kapja meg Balonyban, és maradt 1920-ban, amikor a trianoni béke következtében a község átkerült Csehszlovákiához. 1937-ben adminisztrátor Bősön, 1938-tól ismét visszakerült Magyarországhoz és plébános lett. 1945-ben azonban ismét Csehszlovákia területéhez tartozott plébániája. 1946. június 18-tól politikai okokból bebörtönözték, ahonnan szeptember 6-án engedték szabadon.

Irod.: Schem. 1945. 305. o., Schem. Tyrn. 1927. 212. o., Schem. Tyrn. 1933. 260. o., Schem. Tyrn. 1938. 266. o., Circ. 1909. 134. o., Circ. 1910. 110. o., Circ. 1911. 138. o., Circ. 1912. 182. o., Circ. 1918. 86. o., Circ. Tyrn. 1946. 46, 63. o., Veress 1917. II. 377. o.

TelepülésBős [Gabčíkovo]
Pontos helyszín, címközségi temető
Készíttető nevea bősi hívek
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / Istenben boldogult / Dr. Csiba Ferenc / bősi plébános / 1883 jan. 21. - 1947. jan. 31. / Kegyelettel a bősi hívek
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség
ForrásinformációkBeke Margit: Az Esztergomi Főegyházmegye papsága 1892-2006, Szent István Társulat, Budapest, 2008, 136.