Vécsey kastély

Vécsey kastély

Reneszánsz stílusú kastély a 18. század elején épült egy korábban (1670-ben) leromboltatott vár helyén. A kastélyt a Vécsey család építtette, lakta és birtokolta egészen 1945-ig. A 19. század felében klasszicista stílusban átépítették. A 19. század második felében és a 20. század első felében több átalakításra került sor.
1824-ben báró Vécsey Pál jogtanácsosaként működik a faluban az ifjú Kossuth Lajos. A báró és fiatal felesége felismerték Kossuth kivételes tehetségét és támogatták őt. Vécsey Pál megbízásából lett 1832-ben a pozsonyi országgyűlés küldötte a “távollevők követeként”.
Az épület ma a helyi önkormányzatnak, helytörténeti múzeumnak, civil szervezeteknek és társadalmi rendezvényeknek ad otthont.

Kategóriatörténelmi
TelepülésBodrogszerdahely [Streda nad Bodrogom]
Pontos helyszín, címFő utca 174/391 - Hlavná 174/391
Készíttető neveVécsey László
Létrehozónincs feljegyzés
Készítés céljának ismert okaA Vécsey család az 1670 évek körül lerombolt vár helyén építettette a kastélyt, amelyet utódai egészen 1945-ig birtokoltak.
Gondozását felügyeliBodrogszerdahelyi helyi önkormányzat
ForrásinformációkFalukrónika