Varga Antal, bátkai lelkész síremléke (Balogvölgy)

Varga Antal lelkész. 1857-ben született Nemesradnóton. 1888-tól lelkész Bátkában, ahol 50 éven keresztül hirdette Isten igéjét. Szülőfalujával mindig kapcsolatban állt, ő temette el egykori keresztelő lelkészét Nt. Pető Dánielt. A költő Pósa Lajossal rokoni és baráti viszonyt ápolt, több versében is megemlékezik róla. 1945 januárjában hunyt el, a II. világháború frontátvonulásának idején. A helybéliek az egyik falusi csűr oldaláról leszedett deszkákból készítették el a koporsóját. Szülőfalujából három asszony kísérte el utolsó útjára. A helyi református gyülekezet fából készült emléklappal jelölte meg a lelkész sírját.

TelepülésBátka [Bátka]
Pontos helyszín, címKözségi temető
Készíttető nevehelyi református gyülekezet
FeliratVarga Antal / Református lelkész / 1857 - 1945 / Béke poraira
Gondozását felügyeliBátkai Református Egyházközség
ForrásinformációkNemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve ifj. Pósa Dénes gondnok közreadásában. / Özv Bodon Zoltánné elbeszélése alapján / Sárospataki Lapok, 1887.12.12. / Sárospataki Lapok, 1888.4.23 / Budapesti Hírlap 1931. október / Az Én Ujságom / Muskátli II.-III. évfolyam
batka-varga-antal (2)
batka-varga-antal (3)