Tóth Lajos uradalmi kulcsár sírja

A gazdatiszt vagy intéző, ritkábban jószágkormányzó, jószágigazgató, ispán, kasznár, kulcsár a 20. század közepéig a nagybirtokok, uradalmak gazdálkodását a tulajdonos megbízásából irányító, általában szakképzett személy volt.
A 18. század végén Festetics György gazdatisztek képzése céljából alapította a keszthelyi Georgikont. Száz évvel később, 1900-ban már törvény szabályozta a birtokos és a gazdatiszt közötti jogviszonyt. E törvény kimondta:
„1. § Gazdatiszt az, a ki másnak a gazdaságában a gazdasági igazgatás, kezelés vagy ellenőrzés rendszerinti tennivalóinak fizetésért való ellátására szerződik.
/…/
24. § Az állami gazdaságokban gazdatisztként csak okleveles gazdatisztek alkalmazhatók.Okleveles gazdatisztnek tekintetik az a magyar állampolgár, a kinek valamely hazai gazdasági főiskola vagy gazdasági tanintézet által kiállitott (honositott) oklevele vagy végbizonyitványa van.”

TelepülésAlsópél [Dolný Pial]
Készíttető neveTóth család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszik / Istenben boldogult / Tóth Lajos / urad. kulcsár / élt 53 évet / meghalt 1896 oct.16. / Áldás és béke lengjen / porai fölött.
alsopel-toth-lajos-sirja (2)
alsopel-toth-lajos-sirja (3)