Szűz Mária születése templom – Nagyhind

A falu templomát egy 1332-es oklevél említi először, de építése idejét a legújabb kutatások a 13. század elejére teszik. Szűz Mária születésének tiszteletére szentelték.
A román stílusban épített, eredetileg egyhajós, félköríves szentélyű templomhoz a hajó felőli oldalon 1746-ban egy nagy barokk hajót építettek, ennek nyugati homlokzatához 1968-ban egy magas tornyot emeltek. Ezután az eredeti szentélyt sekrestyeként, a román hajót pedig szentéllyé alakították át.
Legszebb része a templomnak maga a szentély. Külső falát 13 félköríves záródású vakárkád tagolja, a falsávok, lizénák a téglából kialakított szokliig húzódnak. A falsávok és a vakárkádok is téglából rakottak.
A szentély déli oldalán megmaradt egy kis félköríves román kori ablak. Az eredeti hajó bélletes portáléját a déli oldalon kibontották, ívmezeje díszítés nélküli. A kapuzat és a vakárkádok festett díszítésének a kora bizonytalan, ám mindenképpen középkori eredetű.

TelepülésNagyhind [Veľké Chyndice]
Készítés időpontja13. század eleje