Szűz Mária Szentséges Nevének tiszteletére emelt római katolikus templom

“A barokk római katolikus templomot Szűz Mária Szentséges Nevének tiszteletére emelték, a 18. század közepén épült. Később több ízben felújították és javították. Az 1995-ös legutóbbi átalakítások, főleg a hajó eredeti ablakainak érzéketlen kicserélése műanyagokra, káros hatással voltak az épület külsejére. A templom egyhajós épület a szentély félkör alakú lezárásával, hozzáépített sekrestyével és mellékkápolnával. Valamint az ormos homlokzatba beépített és belőle enyhén kiugró toronnyal. Az épület homlokzatait félköríves ablakok tagolják, valamint koronapárkány. A tornyot és a bemeneti homlokzatot falba épített pillérek és osztópárkányok tagolják. A toronynak körszelet alakú bejárata van kezdőkővel, kőburkolattal. A második emeleten kerek ablak van, a harmadik emeleten pedig félkörívben végződő zsalugáteres harangnyílások. A díszítéssel kiformált koronapárkány fölött gúla alakú a tető. A hajó tetőzetét eredetileg zsindely fedte. A templom belső tere poroszsüveg-boltozattal fedett, boltívek közötti sávokkal ellátva, melyek falmezői bevont falpillérek párkányoszlopfőin nyugszanak. Az 1968-ból származó bibliai motívumokat ábrázoló freskók J. Drapka festő művei. A hajóba vezető bemenet fölött konvex-konkáv mellvédes falazott karzat van. A templom alatt a Lipthay család kriptája található, bejárata a család címerével ellátott márványtáblával van fedve. A 18. század második feléből származó késő barokk stílusú főoltár központi oltárképét: Szűz Mária mennybevételét 1864-ben festették. A 18. század végéről való a luiszézi szószék mellvédjére a Tersztyánszky család címere van festve, fölötte kis hangverő tető van, csúcsán a tízparancsolat szimbolikájával…”

TelepülésIpolynagyfalu, Nagyfalu [Veľká Ves nad Ipľom]
Pontos helyszín, cím-
Készítés időpontja18. század közepe
Gondozását felügyelikatolikus egyházközség
ForrásinformációkIpolynagyfalu Látnivalók, Komáromi KT Kiadó Kft., az Ipolynagyfalui önkormányzat megbízásából, 2002