Szent Orbán szoborfülke és szobor, Menyhe

A májusi eleji fagyosszentek – Pongrác, Szervác és Bonifác – mindenki számára jól ismertek, azt viszont már kevesebben tudják, hogy van még egy negyedik is, mégpedig Orbán (Közép- és Nyugat-Európában: Urban), akinek május 25-én van az ünnepe. Bár a második vatikáni zsinat törölte a szentek sorából, a szőlősgazdák, borászok, kádárok és kocsmárosok közül – akiknek ő a patrónusa, a védőszentje – sokan még ma is nagy jelentőséget tulajdonítanak az Orbán napi időjárásnak.
Orbán napján szabadtéri szentmisét és vigadalmat tartanak a helyszínen.

TelepülésMenyhe [Mechenice]
Pontos helyszín, címMenyhebédszalakusz (Menyhe településrész) - Meckahegy - Podhorany
Készítés időpontja2001. 5. 27.
Készíttető nevea Menyhei Szőlősgazdák és Jóbarátok Társulata
Készítés céljának ismert okaa jelen és a jövő generációk örök emlékére
FeliratSzent Orbán - a szőlősgazdák védőszentje / Ez a kápolna a Menyhei Szőlősgazdák és / Jóbarátok Társulata által volt felépítve / 2001 - ben. / A Szent Orbán szobrot a helyi plébános Mgr. / Kovács F. szentelte meg a jelen és a jövő / generációk örök emlékére. / Meckahegy - Menyhe 2001. 5. 27. // D & D / 2012
Gondozását felügyelia Menyhei Szőlősgazdák és Jóbarátok Társulata
menyhe-szent-orban-szoborfulke-faszobor (3)