Szent Miklós-templom

A falu régi templomról már az 1561-es és az 1634-es egyház-látogatási jegyzőkönyvek is említést tesznek, ezekből azonban nem derül ki építésének ideje. Az első jegyzőkönyvből a plébános nevét is ismerjük: Györgynek hívták, utána Mihály következett. Draskóczy György vizitátor 1634-ben ezt jegyzi fel: „Nem utolsó sorban említjük meg a Szent Miklós-templomot, melyet festmény és oltár ékesít. A kálvinisták a festményt eltávolították az oltárról, el akarták égetni vagy széttörni, de megijedtek, és a templom egyik sarkába dobták, hogy senki sem helyezhesse vissza az eredeti helyére. A vizitátor ezért a tettért büntetést rótt ki.” A jelentés arról tanúskodik, hogy a reformáció idején a féliek a kálvinista hitre tértek, s hogy ez eredeti templomnak is Szent Miklós volt a védőszentje. 1674-re tehető az újabb, barokk stílusú templom építése, melyet Szelepcsényi György esztergomi érsek nevéhez kötnek. Ezt igazolja a torony bejáratánál látható Szelepcsényi-címer. A templomot több ízben felújították; előbb 1713-ban, majd 1834-ben. Az utóbbi alkalommal került ide a mai főoltár és mellékoltárok. A szentségtartó 1722-ben, a keresztelőmedence és a szószék, melyet többszöri eltávolítás után néhány éve – Zsidó János esperesplébánosnak köszönhetően – ismét az eredeti helyén láthatunk, a 18. században készült. A templom eredeti orgonájáról már az 1765-ös egyház-látogatási jegyzőkönyv is szól; 1781-ben hatregiszteres hangszert említenek. A jelenlegi, nyolcregiszteres mechanikus orgona Szlezák Mihály pozsonyi orgonamester első önálló remekműve. A maga nemében páratlan építésű hangszer 1864-ben készült. A pozsonyi Műemlékvédelmi Hivatal a hangszert egyedi értékei alapján 1998-ban műemlékké nyilvánította. 2014-ben az orgona teljes felújításon esett át.
A templom külsejét 1980-ban hozták rendbe. 2005-ben, az utolsó felújítás során a keresztre feszített Jézust a főbejárattal szemben helyezték el, Kis Szent Teréz és Szent Antal szobra pedig visszakerült a falra. Ekkor javították meg és burkolták újra a lépcsőfeljáratokat is. Ugyancsak a templomban láthatjuk az 1883-ban épített, később leégett Szent Kereszt-kápolnából kimenekített értékes, négyféle fából készült Nepomuki Szent János-szobrot. A szentélyben 2007-ben új miseasztalt helyeztek el. A templom érdekessége még, hogy emeletes karzata van, és kívülről sokkal nagyobbnak látszik, mint amekkora belülről.

TelepülésFél [Tomášov]
Pontos helyszín, címTemplomsor 1. - Agátová ulica 1.