Szent József katolikus templom

Római katolikus temploma Szent József tiszteletére 1764-ben épült barokk és klasszicista stílusban. Berendezése a 18. század második felében készült. 1637 körül épülhetett fából, amit 1672-ig a református egyház használt. 1713-ban ismét újból építették zsindellyel fedve. Nem volt tornya, a templom előtt harangláb volt. 1753-ban romos templomként van ismét feltüntetve. 1756-ban Keglevich József kezdeményezésére épült, kétszakaszos barokk orgonakarzattal. A templom védőszentje Szent József. 1903. február 16-án gyújtogatás következtében leégett 39 házzal együtt. A harangok leestek, de nem történt bajuk. 1903. augusztus 23-án ismét felszentelték. 1930 körül palázták át a zsindelyt. Utolsó javítások 1950-ben, 1972-ben és 1994-ben voltak.
A templomot a rozsnyai megyés püspök már 1645-ben kegyhelynek nyilvánította és a búcsújárást engedélyezték. Áj ma is búcsújáró kegyhely, Barka mellett ez a Kelet-Felvidék második legnagyobb búcsújáró helye. A szeptember 15-ét ünneplő búcsújáró tornaiak feloldozás miatt érkeznek a búcsúba.

TelepülésÁj [Háj]
Készíttető nevekatolikus hívek