Szent Imre templom Alsócsitáron

A klasszicista Szent Imre templomot Migazzi Kristóf bécsi érsek és bíboros, a falu akkori földesura építette régebbi alapokra 1785-ben (a történelmi falupecsétek alapján az eredeti templom patrónusa Szent János Evangélista lehetett). Egyhajós, szentélye egyenes záródású, sekrestyéje későbbi építésű. Porosz boltozatú, falazott kórussal. Ugyancsak klasszicista főoltára a 18. sz.-ból származik, a felette álló kép Szűz Mária mennybevitelét ábrázolja. Klasszicista padjai is a 18. sz. végén készültek, a templom régi harangját 1800-ban öntötték. A főbejárat felett latin nyelvű kőtábla emlékszik meg az építésről és a támogatókról. A templom előtt értékes idős hársfa áll.

TelepülésAlsócsitár [Štitáre]
Pontos helyszín, címGímesi utca - Jelenecká ulica
Készíttető neveMigazzi Kristóf, bécsi bíboros
FeliratCHRISTOPHORUS CARD:E:COMITIBUS / DE MIGAZZI ARCHIEPISCOPUS VIENNENSIS / S.R.I. PRINCEPS ET HUIUS LOCI DOMIN / US HANC ECCLESIAM D.O.M. IN HONOREM / ASSUMPTAE IN COELOS VIRGINIS EXSTR / UXIT ANNO REPARATAE SALUTIS MDCCL / XXXV
Gondozását felügyelikatolikus egyház
ForrásinformációkZoboralji harangszó, Imádságos és énekeskönyv, összeállította: Varga Géza, Alsóbodok, 2011, 512. oldal
alsocsitar-szent-imre-templom (2)
alsocsitar-szent-imre-templom (3)