Szent Erzsébet-templom

A templom az 1906-ban elhunyt gróf Kőrfy Rudolf hagyatékából 1909-10-ben épült szecessziós stílusban, egyszerre a falu plébániatemplomának és a Kőrfy-család sírboltjának. Építője, Medgyaszay István, korának egyik legeredetibb magyar építésze, a magyarországi vasbeton építészet úttörője. Ez az alkotása a korabeli Magyarország első teljes egészében vasbetonból készült temploma. A szokásos templomhajók helyett egy nyolcszögletű, világos kupolacsarnok alkotja a templomot. A kupolát 8 cm vastag vasbeton-héj fedi. A templomtól külön áll a felfelé keskenyedő, bizonyíthatóan az erdélyi Kalotaszegen található Körösfő temploma által ihletett harangtorony, melyet 4 cm vastag vasbeton szerkezet fed. A kupola egy-egy szögének tetején látható 8 angyal Sidló Ferenc szobrászművész alkotása. A bejárat felett szecessziós kép látható. 5 lépcső vezet fel a bejárathoz, melyet íves, virágmintájú korlát egészít ki. Az ablakok magyaros stílusú virágmotívumokat ábrázolnak. A templom belső berendezése eredetileg jóval egyszerűbb volt, a festés későbbi, a bent látható szentek szobrai pedig a hívek adományaiból kerültek a templomba. A templom oltárán Szent Erzsébetet ábrázoló fehér márvány dombormű látható, amely Vass György szobrászművész alkotása. Az eredetileg egyszínű domborművet később kiszínezték.

TelepülésRárósmúlyad [Muľa]
Pontos helyszín, címRárósmúlyad település elején, a Bussáról Losonc felé vezető út bal oldalán.
Készítés időpontja1909-1910
Készíttető nevegróf Kőrfy Rudolf
LétrehozóMedgyaszay István építész, Sidló Ferenc és Vass György szobrászok, valamint Báró Pittel vállalata
Készítés céljának ismert okaA falu templomának, valamint a Kőrfy család temetkezési helyének szánták.
Feliratbal oldali felirat: KÖRFY RUDOLF ALAPITVÁNYÁBÓL / ÉPÜLT AZ ÚRNAK 1910-IK ÉVÉBEN // jobb oldali felirat: MEDGYASZAY ISTVÁN TERVEIVEL / BÁRÓ PITTEL A. VÁLLALATÁBAN
Gondozását felügyelia község és Kozma Gál Éva
ForrásinformációkSimoncsics Sára, Ipolynyék, 2018. *** https://24.hu/kultura/2016/07/23/a-szazadfordulos-magyar-epiteszet-ekkove-az-angyalok-altal-orzott-rarosmulyadi-templom/ *** https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Erzsébet-templom_(Rárósmúlyad) *** http://musicart.hu/agoston/medgyaszay/index.htm
rarosmulyad-templom-2
rarosmulyad-templom-3